Ви знаходитесь тут: Головна Консультації на медичну тему

Газета Лівобережна

Консультації на медичну тему

14 ЧЕРВНЯ — ДЕНЬ ДОНОРА

e-mail Друк PDF

vrachСвяткується „Всесвітній День Донора“ щорічно 14 червня, тому, що в цей день народився Карл Ландштейнер, який отримав Нобелівську премію за відкриття груп крові. Ціль цього заходу — безкорисне донорство у світі. Цього дня демонструється те, як системи охорони здоров’я та керівники, які розробляють політику, працюють над тим, щоб зробити переливання крові більш безпечним та доступним для людей в усьому світі.
Чому необхідно здавати кров?
Безпечна кров рятує життя та покращує здоров’я. Переливання крові необхідно:
-для жінок з ускладненнями вагітності та кровотечами до, під час та після пологів;
-для дітей з важкою анемією;
-для людей, що отримали тяжкі травми;
-для людей, яким проводять хірургічну втручання та тим, що хворіють на рак.
Існує постійна необхідність у донорській крові тому, що термін її зберігання недовготривалий. Кров — це саме цінне з того, що людина може подарувати іншій людині. Це подарунок життя. Одна здача крові може врятувати одне і навіть кілька життів хворим. Донор не професія, не робота, не ремесло, але цими людьми пишається країна тому, що вони дарують іншим людям саме цінне, що не виробити ніякими технологіями, не придбати у магазині та не замінити нічим іншим — свою кров. Не випадково ім’я їм ДОНОР, з латинської „donare“, що означає дарувати.
Як стати донором?
Донором може бути будь-яка здорова людина після 18 років. Для цього треба прийти у відділення трансфузіології лікарні з паспортом. Напередодні за добу не вживати жирної страви та за дві доби ніякого алкоголю. Вся процедура займе не більше одної години, а сама здача крові 10-15 хвилин. Кров можна здати безкоштовно та за невелику грошову компенсацію. В день давання крові та (або) її компонентів, а також в день медичного обстеження працівник, який є, або виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності із збереженням за ним середнього заробітку. Донори з числа студентів вищих навчальних закладів та учнів професійних навчально-виховних закладів у зазначені дні звільняються від занять.
Донори, які безоплатно здали кров в кількості 40 разових максимально допустимих доз або плазму крові в кількості 60 разових максимально допустимих доз, незалежно від часу їх здачі, набувають статусу Почесного донора України. Таки особам видається відповідне посвідчення і вручається нагрудний знак „Почесний донор України“ в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Почесні донори України мають право на:
отримання надбавки у розмірі 10 відсотків до мінімальної пенсії, що призначається за віком;
безплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування з використанням дорогоцінних металів) у закладах охорони здоров'я, заснованих на загальнодержавній та комунальній власності;
пільгове придбання ліків (із знижкою 50 відсотків їх вартості) за рецептами, виданими закладами охорони здоров'я, заснованими на загальнодержавній та комунальній власності;
безплатне забезпечення донорською кров'ю та її препаратами, необхідними для їх особистого лікування, за рецептами, виданими закладами охорони здоров'я, заснованими на загальнодержавній та комунальній власності;
першочергове придбання за місцем роботи або навчання путівок для санаторно-курортного лікування та першочергове лікування у закладах охорони здоров'я заснованих на загальнодержавній та комунальній власності;
позачергове забезпечення у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, протезами та іншими протезно-ортопедичними виробами;
використання чергової щорічної оплачуваної відпустки у зручний для них час.

На сьогоднішній день у місті Золотоноша та Золотоніському районі у комп’ютерній базі даних 150 кадрових донорів крові різних груп. Більше 30 осіб мають звання „Почесний Донор України“.

Найбільш активні серед них:
Якименко Л.М., Клочко Н.С., Ткаченко В.А., Мосінзова Т.В.,Боровик Н.О., Ханін О.Б., Доценко К.А., Тихенко В.Г., Алємасова О.В., Отян М.Є., Овчінніков Р.Г., Лижова Н.М., Скрипник Н.О., Побиванець Н.Д. та багато багато інших.

Від щирого серця прийміть подяку та поздоровлення зі святом.
Поздравить сегодня, до боли в сердцах,
До искренних слез, нам и то слов не хватит!
Но сколько любви безграничной в глазах,
Ушедших от смерти, в больничной палате!
Чья жизнь не прервалась, успели врачи,
И к ним возвратится здоровье былое,
Но вряд ли помочь им, хоть плач, хоть кричи,
Могли бы, когда не хватило бы крови!
Поздравить сегодня, хотим тех людей,
Чье праздника имя „День донора крови“,
Хотим пожелать им добра и любви,
И главное много большого здоровья!
Завідуючий відділенням трансфузіології Золотоніської ЦРЛ Євченко С.Г.

 

ЯК ПРАВИЛЬНО ПРИЙМАТИ СОНЯЧНІ ВАННИ

e-mail Друк PDF

zagarКрасивий загар тішить і око, і душу. Але нерідко в гонитві за красивим загаром ми забуваємо про безпеку власної шкіри. Не варто зловживати сонцем і намагатися прискорити процес загоряння. Загар — це захисна реакція організму на дію сонячних променів. Шкіра зачинає виробляти особливий пігмент коричневого і чорного кольору — меланін, який накопичується в клітках епідермісу, верхнього шару шкіри. Потрібно дотримувати деякі правила, щоб не зіпсувати відпочинок собі та оточуючим.

Загоряти краще всього в ранковий час з 9 до 11. Також рекомендують перебувати на сонці у вечірній час: з 16 до заходу сонця. В цей час сонячна активність найбільш безпечна для нашої шкіри.

Не наїдайтеся перед пляжем, проте не варто загоряти і натщесерце. Не варто перенавантажувати організм додатковими обмінними процесами. Поїсти бажано за годину-півтора до прийому сонячних ванн.

Гарним помічником правильного загару є потовиділення. Тому активні види спорту (плавання, теніс, волейбол) буде корисним поєднати з перебуванням на сонці.

Перед прийомом сонячних ванн не рекомендується очищати тіло милом або користуватися одеколоном, туалетною водою. Мило усуває жировий захисний шар організму, а одеколон робить шкіру чутливішою до сонячних променів, що збільшує вірогідність опіку.

Загоряти треба починати поступово. Переважна більшість відпочивальників згорають в перший же день свого перебування на сонці. Дерматологи рекомендують починати загоряти по 15 хвилин в день і поступово збільшувати цей час на 5 хвилин в день. Для найвідчутнішої світлої шкіри, яка швидко червоніє, це найоптимальніший режим прийому сонячних ванн. Для інших типів шкіри ці цифри відрізняються.

Обов'язково візьміть на пляж парасольку, щоб у будь-який момент можна було сховатися від прямих сонячних променів. Також обов'язково завжди має бути головний убір, щоб не перегріти голову, і сонцезахисні окуляри (яскраві сонячні промені є основною причиною розвитку катаракти).

Рекомендований умовний тест: під час перебування на сонці натиснути пальцем на будь-яку ділянку тіла, що опромінюється сонцем, і, якщо після натискання залишається біла пляма, то прийом сонячних ванн рекомендується завершити.

Не вживайте алкоголь на сонці.

 

ЯКЩО НОГИ І ВЛІТКУ МЕРЗНУТЬ

e-mail Друк PDF

noguНародна мудрість говорить: „Тримай ноги в теплі, а голову в холоді“. Але багато людей страждають від холодних ніг навіть у теплі пори року, що може сигналізувати про проблеми зі здоров'ям. Як зрозуміти, чому мерзнути наші ноги, і як їх зігріти — читаймо далі.

Щось із кровообігом?
Ноги схильні змерзання через особливості будови людського організму. Адже там жирової тканини немає зовсім. Зате поверхня шкіри, що віддає тепло, має відносно велику площу. Тому восени і взимку, коли знижується температура ноги мерзнуть особливо.
Іноді в тому винне тісне взуття. А інколи постійно холодні ноги можуть бути ознакою порушення капілярного кровообігу. Причини такого порушення:
*локальна проблема при аномаліях будови судин і варикозної хвороби;
*загальна недостатність кровообігу при вегето-судинній дистонії, інших порушеннях в роботі серцево-судинної системи;
*порушення проведення нервових імпульсів по нервових волокнах нижніх кінцівок при діабеті;
*зниження функції щитовидної залози.
Звичайно ці проблеми супроводжуються й іншими симптомами. Це можуть бути набряки стоп, судинні „зірочки“, розширення вен, біль у ногах, що посилюється при ходьбі, задишка, зниження чутливості шкіри стоп, аритмія тощо. Якщо змерзання в ноги супроводжуються хоча б одним із цих симптомів, потрібно обов'язково звернутися до лікаря.
Не тільки гріти, а й гартувати
Щоби ногам було тепло, варто відмовитися від шкідливих звичок (кинути курити, зменшити вживання алкоголю), адже сигарети і випивка погіршують стан судин. Як загально- зміцнювальний засіб можуть допомогти щоденні контрастні ванни для ніг. Не завадять і щоденний масаж ступнів і гімнастика. А ще постарайтеся по можливості ходити босоніж або в спеціальних капцях.
Швидко зігріти ноги допомагає спиртовий компрес. Розігрійте ноги в гарячій ванні, добре витріть, одягніть тонкі шкарпетки, змочені в спирті, а зверху — вовняні.
Однак іноді ноги мерзнуть саме тому, що ви занадто їх грієте. Постійно перебуваючи в теплі, вони перестають реагувати на зміну температури. Так що потрібно не тільки гріти ноги, а й гартувати їх. Допомагають зігріти ноги і ванни із сіллю та ефірні олії. Якщо ноги мерзнуть, наберіть у тазик гарячої води, додайте в неї 2 ст. ложки морської солі, 2 ст. ложки молока і 10-15 крапель ефірної олії розмарину (його потрібно попередньо розвести у молоці).

 

ЩОБИ НЕ „ЗАКАЧУВАЛО“

e-mail Друк PDF
dituДо „закачування“ призводять багато чинників: підвищена температура повітря, випари бензину, тютюновий дим, вживання алкоголю. Сприяють цьому неприємному стану також втома, емоційна напруга або, навпаки, повна бездіяльність.
На жаль, універсального рецепта порятунку від „закачування“ не існує, і кожен позбавляється від неприємних відчуттів по-своєму. Хтось рятується жуйкою, хтось — смоктальними цукерками, комусь допомагає музика. Правда, і це не завжди спрацьовує.
Отже, щоб зменшити неприємні відчуття в дорозі насамперед необхідно:
— вибрати правильне місце, де найменше відчувається хитання. В автобусі краще сидіти якомога ближче до місця водія, на кораблі найкомфортніші місця знаходяться в його середній частині, а в літаку — між крил;
— у будь-якому з названих транспорту сідайте обличчям у напрямку руху. Дивлячись у вікно, спостерігайте за предметами, що розташовані далеко, і уникайте розглядати об'єкти поблизу, які швидко змінюються;
— вночі, коли за вікном нічого не видно, можна просто дивитися на підлогу;
— під час подорожі намагайтеся забезпечити постійний приплив свіжого повітря: в поїзді або машині відчиніть вікно, в літаку — індивідуальну вентиляцію;
— не варто читати під час руху — це створить додаткове навантаження на організм. Краще просто поспати або помріяти про щось приємне;
— якщо просто хочеться посидіти і ні про що не думати, то робити це краще в особливій позі: тримайте голову прямо, направивши погляд на який-небудь нерухомий, бажано віддалений предмет або просто на лінію горизонту;
— досвідчені мандрівники знають, що в дорогу необхідно вирушати відпочивши, виспавшись;
— перед дорогою не варто наїдатися. Але й голодним вирушати в дорогу теж не варто. Найкраще за 2 години до запланованої подорожі перекусити легкими закусками, кашками або фруктами;
— перед поїздкою пробуйте потренувати вестибулярний апарат: нагріться і кілька разів поверніть корпус ліворуч і праворуч;
— якщо наведені поради не дали бажаного результату, прийміть ліки від „закачування“.При виборі цих засобів краще звернути увагу на натуральні препарати, які не дають побічних ефектів — сонливості і ослаблення уваги.
Багато хто відзначає зменшення неприємних відчуттів, викликаних хитавицею, при смоктанні скибочки лимона, прийомі всередину невеликої кількості щавлевої або лимонної кислоти, різних прянощів.
Допомагає також глибоке і ритмічне дихання — 8-10 разів на хвилину (при так званому опусканні літака — вдих, при підйомі — видих).
При тривалій подорожі можна скористатися такими способами боротьби із „закачуванням“ як зігрівальні компреси на ноги або на руки, холод на ділянку хребта і масаж живота.
Обтяжливі почуття минають або зменшуються, якщо час від часу обтирати обличчя і шию холодною водою.
На майбутнє, щоб будь-яка подорож проходила на „відмінно“, почніть тренувати вестибулярний апарат. До речі, діти роблять це щодня: гойдалки і батут — чудова профілактика захитування. Як молодшим, так і дорослим представникам родини підійдуть плавання, заняття танцями, аеробіка, біг підтюпцем, баскетбол, волейбол, футбол.
Щасливої вам дороги і вдалого відпочинку!
 

УКРАЇНЦІ ЇДЯТЬ МАЛО М’ЯСА

e-mail Друк PDF
Україна опинилася на 85-му місці у рейтингу країн, які споживають найбільше м’яса. За підрахунками ООН, на одного українця припадають лише 45 кг м’яса на рік, тоді як на громадянина Люксембургу, країни, яка лідирує у списку, — 136 кг. З цих 45 кг частка жирної яловичини і свинини становить 11,4 кг і 15,3 кг відповідно, пісної птиці — 17,4 кг, інших видів м’яса — 0,9 кг. Держкомстат подає свої цифри: середньостатистичний українець з’їдає за рік 61 кг м’яса, що на 40% менше норми. Нічого дивного: за кілограм свинячої вирізки на ринках просять по 55-60 гривень...
До складу червоного м’яса і м’ясних продуктів входять насичені жири, нітрати, натрій і білкове залізо, які підвищують ризик виникнення хронічних захворювань серця і судин та діабету; канцерогени, які утворюються у процесі обробки м’яса (смаження, тушкування, консервування); патогенні білкові сполуки — пріони, складні олігомерні білки, які синтезуються у тканинах убитих тварин. Аномально змінені пріони провокують важкі захворювання центральної нервової системи (зокрема, хворобу Кройцфельда-Якобса — „коров’ячий сказ“) і т. зв. повільні нейроінфекції, механізм появи яких досі не вивчений. Біле м’ясо — безпечніше за умови, що ріст птиці не стимулювали антибіотиками або штучними гормонами.
Група фізіологів з Гарвардської школи охорони здоров’я довела: якщо людина з’їдає щодня шматок м’яса розміром з її долоню, ризик передчасної смерті зростає на 13%, якщо з’їдає перероблений продукт — один хот-дог чи дві смужки бекону, цей ризик становить уже 20%. Якщо вводить у щоденний раціон рибу, зменшує ризик на 7%, домашню птицю — на 14%, горіхи — на 19%, овочі — на 10%, злаки — на 14%.
Виходить парадокс: українці їдять менше м’яса, ніж європейці, канадійці чи австралійці, але більше хворіють на рак та серцево-судинні недуги.
Потребу у білках звикли покривати за рахунок м’яса, риби і яєць. Але, на думку багатьох учених, роль м’яса як джерела повноцінного харчування переоцінено. Білки м’яса і риби легко засвоюються. Але у багатьох ракових хворих у процесі лікування з’являється відраза до страв з м’яса. Крім того, м’ясо містить небажані жири, холестерин і пуринові речовини, які утворюють сечову кислоту. Особливо багато жиру, солі та різних шкідливих наповнювачів міститься у ковбасах. З іншого боку, м’ясо сприяє всмоктуванню фолієвої кислоти, заліза, мікроелементів і вітаміну В12, які необхідні для побудови гемоглобіну в еритроцитах (червоних кров’яних тільцях). Коли їмо м’ясо, потреби організму у залізі задовольняються на 11-22%, а коли їмо вегетаріанську їжу — лише на 1-7%. У м’ясних продуктах міститься більше мікроелементів (магнію і цинку), ніж в овочах та фруктах. А профілактика анемії (малокрів’я) важлива для хворих на рак, оскільки не можна сподіватися на хороші результати променевої і хіміотерапії, якщо погіршилися показники крові.
Цигарки і алкоголь 100% протипоказані хворим на рак, а от, чи можна їм їсти м’ясо?! М’ясо може зашкодити, якщо у пацієнта — рак товстої кишки. Тоді йому треба налягати на волокнисту просту селянську їжу (картоплю, гречку) і забути про „їжу багатіїв“ (відбивні, котлети тощо). Певний ризик є, якщо людина часто їсть шашлик, але невідомо, що більше їй шкодить — смажене м’ясо чи кетчупи і майонези, якими поливає страву.
Червоне м’ясо — нездорова їжа для серця і судин, особливо, якщо це — м’ясо жирних сортів. М’ясоїди частіше хворіють на інфаркти та інсульти, але й без м’яса — ніяк. Поповнювати запаси білків потрібно білим м’ясом — курятиною, кролятиною, індичкою (філейною частиною, без шкірки та підшкірного жиру).
Науковці не виявили жодного зв’язку між вживанням червоного м’яса та розвитком онкологічних захворювань. А серцево-судинні недуги не виникають „з нічого“. Поштовх дає атеросклероз. Холестерин відкладається у судинах, коли зловживаємо калорійними продуктами, вживаємо сіль у надмірних кількостях, насичені жири (особливо трансжири), цукор і їмо мало корисних продуктів — овочів, фруктів, цільних злаків. Негативно впливає на здоров’я судин низький рівень фізичної активності, паління та надмірна кількість алкоголю. Якщо порівнювати нас з Францією, де є найнижча смертність від серцево-судинних хвороб у Європі (найвища — в Україні та Росії), то різниця буде колосальною. Французи не їдять менше м’яса, але вони палять менше, більше рухаються, споживають більше корисних продуктів (дотримуються так званої середземноморської дієти).
 
Сторінка 7 з 26