Logo
Print this page

Гімнастки з області і столиці змагалися на турнірі в Золотоноші

Всеукраїнський турнір з художньої гімнастики «Зимова чарівниця» відбувся минулої неділі, 22-го січня в Золотоноші, в спортивному залі міської середньої школи №3. У ньому взяли участь 87 юних гімнасток із 5-и шкіл художньої гімнастики—трьох черкаських і двох київських. Це сенса-ційна подія не тільки для Золотоноші. Адже в місті працює чимало дитячих і юнацьких хореографічних колективів, котрі вже заявили про себе, а секція художньої гімнастики діє всього декілька місяців із вересня 2016-го року. В цій секції азам складної гімнастичної науки тридцятьох дівчаток віком від чотирьох до восьми років навчає черкаська гімнастка, кандидат у майстри спорту Руслана Почтарьова, яка приїздить на тренування із Черкас в Золотоношу. Отож на цьому турнірі юні золотоніські гімнастки були здебільшого глядачками своїх приїжджих ровесниць, які на подіумі демонстрували граційні вправи без предмета та з предметом—скакалкою, м’ячем, обручем, булавами чи стрічкою. Їхні вправи принципово оцінювало авторитетне журі, у складі якого брала участь і їхня наставниця Руслана Почтарьова. А можливістю побачити чудове спор-тивне дійство на турнірі такого рівня золотонісці завдячують приватному підприємцю Сергію Савенку, організатору спортивного клубу «Профіспорт», який працює на базі спортивного залу міської школи №3, а на базі спортивного клубу «Профіспорт» відкрито ще й відділення художньої гімнастики. Підприємець Сергій Савенко утримує однойменну футбольну команду, у складі якої й сам грає. А на заняття художньою гімнастикою в студію «Олімп» в Черкаси із Золотоноші постійно возить свою 8-річну доньку Лізу, починаючи з її 4-річного віку. Це по-справжньому щедрий батьківський подарунок—більш як три десятки дівчаток дістали можливість азам художньої гімнастики навчатися вдома, у Золотоноші. Ідея провести турнір з художньої гімнастики належить тренерам з черкаської ДЮСШ «Олімпія», яку підхопив Сергій Савенко, а допомогли її втілити міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський, задіявши відділ молоді та спорту, допомагали також директор СШ №3 Лариса Павленко, директор підприємства «Златодар» Валерій Буркацький.
 Відкриваючи дійство, заступник міського голови Золотоноші Світлана Суддя, побажавши учасницям успіхів і перемог, висловила сподівання, що цей турнір надалі буде традиційним і проводитиметься щорічно. Спершу відбувся парад грацій і були відзначені грамотами й подарунками найменші з учасниць. А по закінченні програми, що з одинадцятої години дня й до п’ятої вечора тривала на килимі, були визначені й нагороджені переможці в різних програмах і вікових групах. Тут же для учасниць приготували обід не зі звичайного меню, а меню для грацій, яке всім дуже сподобалося.
 Та й взагалі, ті, хто побував на цьому турнірі, були схвильовані, розчулені й піднесені. Тим, як трималися ці маленькі грації, додержуючись всіх правил і вимог та боячись схибити. Наскільки були зосереджені та відповідальні. Настільки міцною в них була група підтримки—тата й мами, дідусі та бабусі співпереживали. Першою на сцену вийшла наймолодша учасниця Ніночка Сакальська з Києва, їй 2 рочки. А взагалі дівчатка були від 2014 року народження до 2004-го. На подіумі ангели чистоти демонстрували вправи від найпростіших без предмета до ускладнених скакалкою, м’ячем, обручем, булавою, стрічкою. Виступала також 16-річна черкащанка, кандидат в майстри спорту з показовою програмою й маленькі грації сприймали її виступ як висоту, як вершину для себе, до якої вони налаштовані прагнути і підкорити.
 У своїй групі в програмі з булавами й скакалкою завоювала перше місце Ліза Савенко. Призове місце дісталось черкащанці Уляні Повісьмак—тут же у залі за неї вболівали її золотоніські дідусь і бабуся. Взагалі, нагороджених було багато. І найпершим кидалось у вічі навіть не здобуте місце цими дівчатками, а те, що вони мріють. Мріють стати найпершими, найкращими граціями, прославити себе і Україну. Врешті, мріялось навіть рядовому глядачеві у залі; у Золотоноші вже виготовлено проект будівництва нового спортивного комплексу, де знайдеться місце й для художньої гімнастики, ось вже цей турнір зобов’язує!
 По закінченні турніру я взяла невеличке інтерв’ю експромтом у Сергія Савенка.
--До художньої гімнастики свою доньку Лізу ви залучили чи дружина?
--Моя ідея. Цей вид спорту мені ще хлопчаком подобався. Прекрасний, суто жіночий, граційний. Навіть мріялось, коли у мене буде дочка, то займатиметься художньою гімнастикою. Радий, що мрія передалася. Я готовий коли що навіть чимсь своїм поступитися. Як і цього разу було: 21 січня—футбольний турнір, у якому наш «Профіспорт» добре виступив і пройшов до участі в наступних іграх, а 22-го—турнір з гімнастики
--А як Ліза сприйняла цей турнір в Золотоноші?
--Вона вже була на змаганнях в різних містах. Але перед цим хвилювалася найбільше. Бо тут же всі свої—знайом, рідні, а тим більше однокласники.
--У вас єдина донька?
--Ні, доньок дві, меншу звати Аліса, їй два роки, в студії ще не займається, а до ритміки чутлива.
Валентина Андрійченко

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.